Entra en vigor el Regalament Europeu que obliga els Restaurants a informar sobre els al·lèrgens
El nombre de persones al·lèrgiques als aliments s’ha duplicat en els últims deu anys. A Europa hi ha més de 17 milions de persones que tenen al·lèrgies alimentàries. 3,5 milions són menors de 25 anys. Són dades de l’Acadèmia Europea d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (EAACI per les sigles en anglès).
I encara una altra dada: 7 de cada 10 al·lèrgies greus passen quan la gent menja fora de casa. Ho diu la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEIAC).
El reglament europeu que entra en vigor aquest dissabte unifica tota la normativa europea sobre la informació alimentària que es dóna als consumidors. Això comporta una unificació en matèria d’etiquetatge d’aliments, però també -i això és molt més nou- comporta l’obligació dels restaurants d’informar els clients dels al·lergògens que tinguin els productes que posen a taula.
Quan ho han de fer?
A partir d’aquest dissabte, 13 de desembre.
Com ho han de fer?
Segons el reglament europeu, la informació sobre un aliment s’ha de posar a disposició del consumidor «mitjançant una etiqueta, un altre material d’acompanyament, o qualsevol altre mitjà, incloses les eines tecnològiques modernes o la comunicació verbal».
L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) està a punt d’aprovar un reial decret, que encara és un esborrany, que preveu que la informació sobre al·lergògens en els restaurants es pugui facilitar de manera escrita o oral. En aquest últim cas, la informació haurà d’estar disponible també per mitjà escrit o electrònic.
De què han d’informar?
De la presència de productes al·lergògens en els plats elaborats. Aquesta és la llista:
1. Cereals que continguin gluten (blat, sègol, ordi, civada, espelta, kamut i les seves varietats híbrides o productes derivats).
2. Crustacis i productes a base de crustacis.
3. Ous i productes a base d’ou.
4. Peix i productes a base de peix.
5. Cacauets i productes a base de cacauets.
6. Soja i productes a base de soja.
7. La llet i els seus derivats, inclosa la lactosa.
8. Fruits de closca: ametlles, avellanes, nous, nous del Brasil, nous de Macadàmia, nous d’Austràlia, anacards, pacanes i pistatxos.
9. Api i productes derivats.
10. Mostassa i productes derivats.
11. Grans de sèsam i productes a bases de grans de sèsam.
12. Diòxid de sofre i sulfits de sofre en concentracions superiors a 10 mg/kg o 10 mg/litre en termes de diòxid de sofre total.
13. Tramussos i productes a base de tramussos.
14. Mol·luscos i productes a base de mol·luscos.
A qui afecta aquesta mesura?
Als establiments que tinguin aliments que es presentin sense envasar per a la venda als consumidors finals i a les col·lectivitats. Sobretot, el sector hostaleria i restauració. Per donar resposta a la necessitat generada pel reglament europeu ja ha nascut Restalergia, una aplicació web per als professionals de la cuina i la restauració que ajuda a detectar i gestionar els al·lergògens i les intoleràncies alimentaries i facilita la informació al consumidor final.